FAMILJERÄTT


Regelverken när det gäller familjerätt och i takt med blandöktenskap med olika lönder reättsregler inbladad har det blivit mer komplex än någonsin. Situationen ser ut att bli ännu mer komplex i framtiden.  Det är då viktigt att få juridisk rådgivning vid olika konstellationen.


Viktiga händelser i livet är att flytta ihop, gifta sig, skaffa barn, eller skilja sig, eller när det uppstår händelser i livet när du själv inte kan sköta dina familerättsliga ärenden såsom vid sjukdom eller när åldern har tagit ut sin rätt så kan det vara klokt att söka juridisk hjälp.


Med vår djupgående kunskap inom familjerätten, har vi kompetensen med såväl varmt engagemang som empati att stå vid din sida genom hela processen. Eftersom det kan vara känslomässigt jobbigt att föra egen talan är det hälsosammare och tryggare att ha ett erfaret juridiskt ombud till hjälp.

 

SKILSMÄSSA & VÅRDNADSTVISTER I SVERIGE

Vid skilsmässa eller upplösning av samboförhållande kan uppstå tvister om vårdnad, boende och umgänge med barn. Barn har behov av sina bägge föräldrar. Ibland kan det dock vara nödvändigt att en av föräldrarna har ensam vårdnad om barnet. Vid vårdnadstvist är det viktigt att tänka på barnets bästa. Föräldrars samarbetssvårigheter eller risk för barnets liv och hälsa vid gemensam vårdnad är två orsaker till att det är bäst att den gemensamma vårdnaden upplöses. I samband med skilsmässa och separation kan vi hjälpa dig om det som rör barnets angelägenhet, det vill säga;

  • Vårdnad
  • Boende
  • Umgänge


INTERNATIONELLA VÅRDNADSTVISTER

I Sverige är numera äktenskap över nationsgränser vanligt. Många som gifter sig med medborgare utanför EU-länder, och den ökade rörligheten över nationsgränserna medför ökade internationella vårdnadstvister. Inte sällan förs barn bort till länder där där gäöller andra regler än svenska. Vissa länder ingår i det internationella samarbetet.


Trots detta har svenska myndigheter eller föräldrar inte möjlighet att påverka det landets regler och därmed kan uppstå internationella vårdnadstvister. Det är inte alla länder som har ratificerat Barn - och Haagkonventionen eller övriga internationella konvenstioner rörande familjerättsliga angelägenheter. 


Våra medarbetare bistår dig med snabba insatser vid internationella vårdnadstvister. Ifall ditt barn utan ditt samtycke förs bort från Sverige eller förs till Sverige och kvarhålls här i landet hjälper vi dig att återföra barnets till det land barnet hade sin hemvist innan bortförandet. Se UD:s information om bortförda barn https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/internationella-familjefragor/bortforda-barn/

 

SKILSMÄSSA & BODELNING

I samband med skilsmässa aktualiseras även frågan om bodelning av makarnas egendomar, eller vid samboförhållanden sambodelning av samboegendomen.

Det råder stor skillnad mellan bodelning och sambodelning. Rätten till bodelning preskriberas nästan aldrig.


Däremot upphör rätten till sambodelning ett år efter samboförhållandet har tagit slut.

Vid bodelning råder avtalsfrihet, det vill säga före detta makar kan komma överens om delning av sina egendomar. Inte sällan uppstår dock tvist med olika frågor kring makarnas egendomsförhållande. Vem som äger vad och hur egendomen ska delas är sådana frågor som kan föranleda tvist.


Vi bistår dig med att upprätta bodelningsavtal, företräda dig som ombud i en bodelningsprocess eller vid klander av bodelning.

Du kan också få hjälp av oss att upprätta följande familjerättsliga avtal:

  • Äktenskapsförord
  • Samboavtal
  • Gåvobrev
  • Gåvobrev mellan makar


BOUPPTECKNINGEN & ARVSKIFTE 

För att genomföra bouppteckningen och fördela arvet är det vanligt att utse en bouppteckningsman, vanligtvis en nära anhörig eller en advokat. Bouppteckningsman ansvarar för att samla in information om den avlidnes tillgångar och skulder, upprätta bouppteckning och fördela arvet enligt arvsordningen eller testamentet.

Vi bistår dig med att upprätta:

  • Testamente
  • Gåvobrev med villkor "ej förskott på arv"
  • Framtidsfullmakt