MIGRATIONSRÄTT


Vi har en gedigen expertis i kombination med långvarig erfarenhet inom migrationsrätt. Vi har genom åren biträtt rättssökande med juridisk rådgivning i komplexa migrationsärenden. Oavsett om det gäller asyl, uppehållstillstånd på grund av arbete, anknytning, start av näringsverksamhet eller medborgarskap tillhandahåller byrån juridiskt biträde med noggrannhet.


Byrån är även särskilt insatt i Iran och Afghanistan ärendetyper. Vi är även experter på säkerhetsärenden, utvisning på grund av brott samt asylärenden inom migrationsrättens samtliga ärendetyper.  Vi erbjuder rådgivning för sökande från dessa länder och tillhandahåller juridiskt biträde med klientintresse i fokus, stort engagemang i kombination med starkt rättspatos och kompetens.

 

ASYL

Den som befinner sig i Sverige och är, på grund av politisk, religiös uppfattning, sexuell läggning, kön eller tillhörighet till en samhällsgrupp, i behov av internationellt skydd får söka asyl i Sverige. Det är Migrationsverket som handlägger ett asylärende. En asylsökande har rätt till offentligt biträde, en advokat eller en jurist. Det är staten som står för biträdets kostnader.  Du, som asylsökande, kan begära det ombud du önskar och få det ombudet förordnat som ditt offentliga biträde. Du kan begära en av våra medarbetare när du söker asyl för att företräda dig igenom asylprocessen. 


ARBETSTILLSTÅND

Sedan 2008 råder ny lag om arbetskraftsinvandring i Sverige. Det är arbetsgivare som får rekrytera arbetskraft även om arbetskraften finns utanför Sverige och EES-länder. Detta eftersom Sverige har behov av kompetent arbetskraft. Lagen om arbetskraftsinvandring ligger även i EU:s ambitioner att höja medlemsländers konkurrenskraft.  Lagen om arbetskraftsinvandring har sedan lagens nuvarande lydelse trädde i kraft varit föremål för reformer. Den som erbjuds anställning i Sverige får ansöka om uppehållstillstånd.


Följande grundläggande villkor gäller:

  • Anställningen gör det möjligt att försörja dig och dina eventuella familjemedlemmar,
  • Du har god försörjning, det vill säga du ska ha grundlön motsvarande 80% av medianlön viket för i år är 27 360 kr/mån, 
  • Arbetsgivaren lovar att teckna arbetstagarförsäkringar, 
  • Inkomsten och övriga anställningsförhållande ska även vara i nivå med gällande kollektiv avtal eller praxis i branschen.

     Det finns olika kategorier av arbetstagare:

 

ANKNYTNING OCH ANHÖRIGINVANDRING 

Ifall en svensk eller en utlänning bosatt i Sverige ingår äktenskap eller inleder ett samboförhållande med en utlänning kan utlänningen på grund av anknytningen beviljas uppehållstillstånd i Sverige.  Det gäller försörjningskrav för anknytningspersonen (make/maka) som är bosatt i Sverige. Försörjningskravet innebär att anknytningspersonen måste ha inkomst och bostad av tillräckligt storlek och standard. Inkomst via anställning eller eget företag eller kombinationen av två godtas. Egna medel (sparpengar) kan fungera som en komplement. Försörjningskrav gäller inte när ett förhållande är etablerat, det vill säga  parterna har bott tillsammans i ett annat land i minst två år, men anknytningspersonen måste vara bosatt i Sverige eller visat att har för avsikt att bosätta sig i Sverige. Det finns även vissa andra undantag. Vid skrivandets stund pågår utredning om hur undantag kategorier ska begränsas/omformuleras. 


Följande kategori av anhöriga kan beviljas uppehållstillstånd i Sverige;

  • Gift, sambo eller registrerad partner och deras minderåriga barn
  • Planerar att gifta sig eller bli sambor
  • Utländska barn som är födda i Sverige i en familj som har uppehållstillstånd
  • Adopterade barn
  • Förälder(rar) till ensamkommande barn som har beviljats flyktingstatus i Sverige

För var och av ovan nämnda kategorier gäller varierande försörjningskrav.


EGENFÖRETAGARE 

Den som vill starta eget företag i Sverige ska ha en verklig och reell förmåga att starta och driva sitt företag i Sverige. Du måste bl.a. uppfylla fölande krav;

  • Affärsplan som vid en ekonomisk bedöm ska vara rimlig
  • Driva verksamheten från Sverige
  • Ha erfarenhet av att driva företag och ha relevant utbildning och arbetslivserfarenhet
  • Ha avgörande inflyttande i företaget
  • Ha tillräckligt kapital för att starta och driva företaget
  • Kunna försörja sig och sina familjemedlemmar, nettoinkomstnivå för en person är 100 000 kr/år, för en medsökande maka/make 50 000 kr /år och för varje medsökande barn 25 000 kr/år
  • Ha en bostad, inkomsten måste täcka även bostadskostnaden
  • Språkkonster, beroende på verksamhets art ska sökanden kunna antigen svenska eller engelska

 

PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND 

En utlänning beviljas initialt ett tillfälligt tillstånd att bo och arbeta i Sverige.

EES-medborgare som utnyttjar sin fria rörlighet och bosätter sig i Sverige erhåller först tillfälligt uppehållsrätt, i fem år. Därefter kan de erhålla permanent uppehållsrätt.

En tredjelandsmedborgare beviljas initialt och beroende på grunden för sitt uppehållstillstånd ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige: tre år, två år respektive 13 månader. Om grunden får uppehållstillstånds kvarstår kan personen beviljas fortsatta tillfälligt uppehållstillstånd eller permanent uppehållstillstånd.


Följande kategorier finns; 

  • Uppehållstillstånd på grund av asyl: 3 år
  • Uppehållstillstånd på grund av alternativt skyddsbehov: 2 år
  • Uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter eller i enlighet med Sveriges internationella åtagande 13 månader
  • Uppehållstillstånd på grund av arbete: 2 år
  • Uppehållstillstånd på grund av start av näringsverksamhet: 2 år
  • Uppehållstillstånd på grund av anknytning: 2 år

Den som har vistats i Sverige i minst tre år med uppehållstillstånd kan ifall personen uppfyller vissa särskilda krav beviljas permanent uppehållstillstånd.


Särskilda kraven innebär att;

  • Utlänningen ska ha haft uppehållstillstånd i Sverige i minst tre år,
  • Utlänningen ska kunna försörja dig genom anställning eller genom eget företag eller kombinationen av bägge två
  • Utlänningen ska leva ett skötsamt liv om utlänningen är 15 år eller äldre
  • Utlänningen ska ha en bostad av tillräcklig storlek och standard


Det finns vissa undantag från särskilda kraven, bl.a. barn under 18 år och pensionärer undantagna från försörjningskravet. 

 

MEDBORGARSKAP

Inom medborgarskap finns det två principer; territorialprincipen, härstamningsprinciper. I svensk rättsordning tillämpas härstamningsprincipen. Härstamningsprincipen innebär att oavsett var i världen du är född erhåller du dina föräldrars medborgarskap. Medborgarskap erhölls anglingen vid födelse eller senare genom anmälan eller naturalisation. Ifall minst ett av ett nyfött barns föräldrar är svensk medborgare erhåller även barnet svenskt medborgarskap vid födelsen. Ifall familjen är bosatt utomlands får barnets vårdnadshavare anmäla barnets födelse innan barnet fyller 21 år och erhålla medborgarskap. Vuxna får beviljas svenskt medborgarap efter ansökan (naturalisation).


Följande villkor tillämpas vid naturalisation:

  • Du ska ha fyllt 18 år,
  • Du ska styrka din identitet,
  • Du ska ha permanent uppehållstillstånd i Sverige,
  • Du ska ha hemvist i mints 5 sammanhängande år i Sverige och har en avsikt att även fortsättningsvis stanna kvar och vara bosatt i Sverige, 
  • Du ska ha levt ett skötsamt liv i Sverige och förväntas att ha ett hederligt levnadssätt
  • Vid skrivandets stund pågar en utredning om att införa språkkrav och ett godkänt krav på samhällskunskap. Dessa kravet förväntas träda i kraft i slutet av 2026.

    https://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/justitiedepartementet/presentationer/2023-05/presentationsbilder-vid-presstraff-den-5-maj-2023.pdf


Det är bra att veta att Sverige godtar dubbelt medborgarskap. Testa och se ifall du kan bli svensk medborgare. https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Bli-svensk-medborgare/Testa-om-du-kan-bli-svensk-medborgare.html

 

RÄTTSUTREDNING INOM MIGRATIONSRÄTT

Migrationsrätten med ständiga reformer och lagändringar har blivit mer komplex än någonsin. Migrationsrätten har även blivit mycket arbetsrelaterad. För att erhålla permanent uppehållstillstånd måste man försörja sig genom anställning eller eget företag. Vidare styr omvärldshändelser, samhällsförändringen såväl på nationell som på EU-nivå innehållet och reformer inom migrationsrätten. Ofta uppfyller sökanden försörjningskravet för att beviljas tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Dock på grund av bristfällig på tillräcklig kännedom om migrationsprocessen leder till att sökande missar möjligheten att beviljas det sökta tillståndet. För att maximera sin verksamhet kan även företag, föreningar samt olika samhällsaktörer behöva information och relevant analys om migrationsrätten. Vi erbjuder rättsutredningar och analys om olika delar av migrationsrätten.